Medewerker sport en recreatie

 • Niveau 2

Let op! Voor deze opleiding geldt een wachtlijst. Je kunt je voor schooljaar 2019-2020 niet meer aanmelden voor deze opleiding.

Als medewerker in de sport- en recreatiesector houd je toezicht en assisteer je bij de organisatie en uitvoering van tal van sportieve activiteiten. Je ontvangt verschillende doelgroepen, geeft uitleg over de activiteit en door jouw enthousiasme zorg je ervoor dat zij met veel plezier deelnemen aan de activiteit(en). Daarnaast zorg je ervoor dat materialen in orde zijn en dat ruimten opgeruimd, schoon en veilig zijn.

 • scalda drop
  Scalda/CIOS Goes foto opleiding CIOS Goes
  Ik ben zelf heel rustig en ik heb alle geduld. Dat is nodig om straks als sportleider om te gaan met mensen die een beperking hebben.
  Dirk-Hein Stoffelen
  CIOS Goes
 • scalda drop
  Veel mensen denken dat deze opleiding alleen bestaat uit sporten, maar dat is dus niet zo. Je bent heel divers bezig en krijgt ook zeker theorie.
  Chayenne van Friderici
  CIOS Goes
 • scalda drop
  Scalda/CIOS Goes foto opleiding CIOS Goes
  Door deze opleiding ben ik als persoon enorm gegroeid. De docenten leren mij hier volwassen en zelfstandig te worden.
  Jamie Giannotta
  CIOS Goes

In de opleiding Medewerker sport en recreatie leer je hoe je assisteert bij sportieve en recreatieve activiteiten. Je leert vaardigheden om met doelgroepen om te gaan en om zelf verschillende activiteiten te kunnen uitvoeren.  Ook leren we je hoe je volgens voorschriften en instructies zelfstandig kunt werken en hoe je hulpvaardig en dienstverlenend kunt zijn. Daarnaast is er aandacht voor meer algemene vaardigheden, zoals taal en rekenen.

‘Leren door doen’
Al doende leert men het meest, heb je vast wel eens horen zeggen. Dat is nou precies waar wij met deze opleiding voor staan: op school en tijdens de stage leer je door te doen. Daarom ga je gedurende de gehele opleiding in de praktijk ervaring opdoen bij verschillende sport- en recreatiebedrijven en de sportvereniging. Ben jij een echte ‘doener’, dan zit je hier op de juiste plek.

De opleiding duurt 2 jaar. Ben je een ‘topper’ dan is het ook mogelijk om de opleiding in 1 jaar versneld te doorlopen.

Leerjaar 1:
Welke vakken krijg je?
o.a. sportvakken, sport en maatschappij, sport en gezondheid, sociale vaardigheden, begeleiden van sport- en recreatieve activiteiten, EHBO, taal en rekenen.

Moet je stagelopen?
In leerjaar 1 loop je stage voor je keuzedeel pupillentrainer, lifeguard, sportspecialisatie basis 1 of sportspecialisatie basis 2. Het tweede half jaar ga je 2,5 dagen in de praktijk leren en wordt je geplaatst bij een organisatie waar je ofwel met sport of recreatieve activiteiten bezig bent. 

Leerjaar 2: 

Welke vakken krijg je?
De meeste vakken uit het eerste leerjaar worden ook in het tweede leerjaar aangeboden maar hebben dan een verdiepende inhoud.  Loopbaan en burgerschap wordt in dit jaar afgerond, net als de kerntaken voor het beroep.

Stage (BPV)
Vanaf leerjaar 2 en verder ga je ook stage lopen binnen het door jou gekozen profiel en keuzedelen.

Keuzedelen 2019 / 2020
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Lifeguard
 • Sportspecialisatie basis 1 pupillentrainer
 • Sportspecialisatie basis 2
 • Show en entertainment

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,2

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-b diploma of;
 • een mbo-diploma niveau 1 (Entreeopleiding).

In een toelatingstest testen we je fysieke vaardigheden en vragen we naar je motivatie. Een medische keuring maakt ook onderdeel uit van de toelating.

Scalda streeft ernaar om iedere student die zich vóór 1 april aanmeldt, te plaatsen in de opleiding van zijn of haar eerste keuze. Bij enkele opleidingen kunnen we dit echter vooraf niet garanderen. Bij een enkele opleiding is dat zo, omdat het aantal opleidingsplaatsen van tevoren vaststaat. In de meeste gevallen is dat zo, omdat pas in het voorjaar duidelijk wordt of er voldoende stageplaatsen beschikbaar komen. Als blijkt dat het aantal aanmeldingen groter is dan het aantal opleidingsplaatsen, dan kan niet iedereen die zich heeft aangemeld in de opleiding geplaatst worden. Voor al deze opleidingen gelden aanvullende spelregels en bepalen de datum en het tijdstip van jouw aanmelding jouw plaats op de (wacht)lijst.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • dienstverlenende instelling
 • omgangsvormen / contactuele eigenschappen
 • lichamelijke belastbaarheid
 • samenwerken

Wat zijn de toelatingseisen en hoe verloopt de intake procedure?

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,2

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, tref je bij de specifieke opleiding een specificatie aan van de opleidingskosten. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten. 

Download kostenoverzicht (PDF)

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,2

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Na de opleiding ga je direct aan de slag als medewerker in de sport- en recreatiesector of stroom je rechtstreeks door naar een niveau 3 (sport)opleiding.

scalda drop
 • Onze studenten geven deze opleiding het rapportcijfer

  7,2

  Dit oordeel komt uit de JOB-monitor (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs).

Zwembadweg 1 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.

Heen en weer reizen tussen woonplaats en school kan erg tijdrovend zijn.

Je kunt er ook voor kiezen om op kamers te gaan en een ruimte te huren via de woningbouwvereniging of een particuliere aanbieder.