Sport- en bewegingsleider

 • Niveau 3

Door jouw lessen en coaching breng jij straks iedereen het plezier van bewegen bij. Je bent dan bijvoorbeeld werkzaam als sportleider of coach bij een sportvereniging, bij de kinderopvang, in het zwembad, bij de senioren of als actieve aanjager van het bewegen op het schoolplein. Vanuit de expertise van je keuzedelen kun je werkzaam zijn bij de fitness, outdoor of andere specialisme. Je werkt met tal van doelgroepen: kinderen, jongeren, ouderen of volwassenen die jij aan het bewegen houdt of krijgt of iets aan hun gezondheid willen doen. Kortom het werkveld is heel divers. Ligt je ambitie op een ander vlak? Ook dan komt je CIOS-diploma van pas, want ook andere branches staan te springen om jouw competenties!

Als medewerker sportleider ben je creatief, neemt initiatief en bent erg flexibel in de uitvoering. Daarnaast beschik je over een zeer flexibele en professionele houding Je houdt van de passende doelgroep in beweging krijgen of houden

CIOS Zuidwest-Nederland is een samenwerkingscollege van Scalda en het Da Vinci College. De studentenadministratie van Scalda verwerkt jouw inschrijving voor CIOS Zuidwest-Nederland.

Jij leert als sport- en bewegingsleider les te geven in sport- en bewegingssituaties. Ook leer je projecten en evenementen te organiseren. Met mensen leren omgaan is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Een groot deel van jouw kennis en vaardigheden doe je op in de praktijk tijdens je BPV. Daarnaast is er ook aandacht voor algemene vakken zoals taal en rekenen.

De opleiding op niveau 3 duurt drie jaar. Ben jij een topper, dan kun je aan het einde van het tweede leerjaar eventueel al doorstromen naar niveau 4.

Leerjaar 1:
Welke vakken krijg je?
Sportgerelateerde theorie en praktijkvakken zoals didactiek, trainingskunde, EHBO en sociale vaardigheden.

Loop je stage?
Je volgt BPV onder andere op scholen, in het zwembad en in de branche van jouw gekozen keuzedelen.

Leerjaar 2:
Welke vakken krijg je?
In leerjaar 2 volg je thematische vakken. Alles staat in teken van de praktijkleersituaties. Hoe kan ik de theorie en praktijk het beste toepassen in mijn eigen leersituatie?

Loop je stage?
Je BPV is praktijkleren in verschillende contexten, namelijk de interne en externe leerplek en didactisch practicum (DP) zwemmen. Voor je keuzedeel loop je een specifieke stage.

Leerjaar 3:
Welke vakken krijg je?
Leerjaar 3 staat in teken van jouw gekozen praktijkleerplek. De theorie en praktijkvakken worden hierop afgestemd. Daarbij krijg je alle lessen van vorig jaar specifiek voor het afronden van je kerntaken.

Loop je stage?
Je BPV vindt plaats bij de door jou gekozen praktijkleerplek en keuzedeel.

Keuzedelen
Als onderdeel van deze opleiding kun je één of meer keuzedelen volgen. Binnen deze opleiding worden op dit moment de volgende keuzedelen aangeboden:

 • Specifieke doelgroepen Sport en Bewegen (SB)
 • Belevingsgericht werken
 • Outdoor activiteiten
 • Instructeur conditie-/ hersteltrainer
 • Instructeur fitness
 • Instructeur zwemonderwijs
 • Instructeur skiën
 • Instructeur snowboarden
 • Trainer-coach voetbal

Je kunt ook een keuzedeel volgen dat door een andere opleiding wordt aangeboden. Hiervoor moet je een verzoek indienen.  Voorwaarde is dat er geen overlap is met de opleiding die je volgt, en dat het voor Scalda praktisch gezien mogelijk is om dit te organiseren (bijvoorbeeld vanwege het lesrooster).

Tijdens je opleiding word je hierover nader geïnformeerd.

scalda drop

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in het bezit te zijn van:

 • een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • een mbo-diploma niveau 2.

Voor deze opleiding gelden aanvullende fysieke toelatingseisen.

Kerncompetenties
Competenties die belangrijk zijn voor deze opleiding zijn:

 • leiding geven
 • plannen en organiseren
 • zelfstandigheid
 • ondernemendheid / initiatief
 • contactuele eigenschappen / inlevingsvermogen
 • doorzettingsvermogen

Wat zijn de toelatingseisen en hoe verloopt de intake procedure?

scalda drop

Om je inzicht te bieden in de financiële kant van deze opleiding, kun je het overzicht van de opleidingskosten downloaden. Naast het wettelijk geregelde lesgeld gaat het daarbij om de aanschaf van onderwijsbenodigdheden en andere schoolkosten.

Download kostenoverzicht 1ste en 2de leerjaar (PDF)

Download kostenoverzicht overige leerjaren (PDF)

scalda drop

Met je diploma op zak kun je aan de slag bij campings, bungalowparken, zwembaden, fitnessruimtes, sportscholen, gemeentes, zorginstellingen en activiteitencentra enz. Natuurlijk kun je ook doorstromen naar de niveau 4 opleiding.

scalda drop

Wat ga je leren?
Jij leert tijdens de opleiding sport- en bewegingsleider les te geven in sport- en bewegingssituaties. Je maakt vlieguren om projecten en evenementen te organiseren. Met verschillende doelgroepen en de verschillende contexten leren omgaan is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Een groot deel van jouw kennis en vaardigheden doe je op in de praktijk tijdens je praktijkleren. Daarnaast is er ook aandacht voor algemene vakken zoals taal en rekenen.

Ook leer je:

 • Impact maken voor LOB/ Burgerschap, 
 • De gewenste beroepshouding van een sportleider
 • Zelf regie te nemen over je opleiding. 

De opleiding op niveau 3 duurt drie jaar. Ben jij een topper, dan kun je gelijk in het werkveld aan de slag of doorstromen naar niveau 4.

Welke onderdelen krijg je?
Naast de standaardvakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en Burgerschap volg je:

 • Gethematiseerde lessen, zodat alle lessen die je volgt in verbinding staan met elkaar. De theorie koppel je aan de praktijk. Alles in teken van kennis en ervaring en attitude om te leren in je praktijkleerplaats en het toekomstige werkveld. 
 • Bij maatwerk leer je regie te nemen over je eigen leerproces en impact te maken vanuit de verschillende dimensies van burgerschap. 
 • Het (leren) lesgeven vanuit verschillende contexten en doelgroepen staat centraal bij Intern praktijkleren en DP zwemmen. 
 • Het behalen van verschillende extra Certificaten. Zo kan de student de aantrekkelijkheid van de CV vergroten.

Ontdek de branche: Sport

Tijdens het Online Open Dagen Festival kwamen al onze branches aan bod in interessante live video’s. In deze branchevideo’s vertellen studenten en docenten over onze opleidingen en kom je erachter wat je echt leuk vindt!

Er zijn in totaal meer dan 50 video’s live opgenomen, die je nu allemaal kunt terugkijken. Genoeg te ontdekken dus. Ontdek hier alvast de branche: Sport. 


Zwembadweg 1 Goes

Vul een straat- en plaatsnaam in om een routebeschrijving te maken naar onze locatie.

Heen en weer reizen tussen woonplaats en school kan erg tijdrovend zijn.

Je kunt er ook voor kiezen om op kamers te gaan en een ruimte te huren via de woningbouwvereniging of een particuliere aanbieder.